^

Friday, March 1, 2013

SAHABAT : Kembalinya seorang Sahabat ke Pangkuan Allah S.W.T


Assalammualaikum , cuba untuk senyum =) ketika menerima berita kemalangan sahabatku , Hakim bin Ahmad ! Nama itu sedang meniti dibibirku , jika sudah tiba masanya hari ini , adakah esok adalah masanya untuk ku ? dan aku perlu risau untuk berkata begitu , masih belum cukup amal untuk aku pulang kepangkuan-NYA . Namun , tiada siapa tahu takdir-NYA , Qada’ dan Qadar yang telah ditetapkan oleh Allah S.W.T , In Sha Allah .

Kenangan Lama ;) Hakim the Front Man , In the Right !


STATUS TERAKHIR ARWAH di FACEBOOK :

“ akan diupdate kemudian , line xde ”
-nak kembali ke Melaka , tapi masih xsihat , dah akan singgah ke masjid-

“Arwah ", gelaran/nama yang perlu aku gunakan kepadanya, untuk bercerita tentang Hakim selepas ini. tetapi aku masih sedang cuba membiasakan diri , aku sedih tapi aku tak mampu menangis ! sebab apa ? sebab mungkin aku seorang lelaki , Arghh . kemana harus aku luahkan kesedihan ini , Aku harus menulis semuanya malam ini untuk aku luahkan segalanya tetapi bukan untuk melupakan .

Balik-balik bilik tadi  , ada 2-3 miss call dari kawan aku Asnawi , Hafizzudin dan followed by kol dari Liza , Aku really curious , kenapa semua telefon dari masa yang berturutan . aku tak expect ada cerita yang unexpected , Cuma aku fikir mesti ada berita hot pasal kawan2 aku ni dorg nak kongsi . Then Liza mula tanya dalan telefon :

“ Kau tahu tak ? "

( secara tiba-tiba bila aku dengar suara dia , aku dapat rasakan liza akan bagitahu aku satu cerita sedih , ada orang meninggal dunia , tapi aku tak expect dia adalah kawan-kawan form 6 aku , apatah lagi Hakim , baru cuti sem haritu jumpa , men futsal sama-sama )
Aku cuba beranikan diri tanya “Tahu apa wey ?"

“ Hakim dah meninggal ."

Aku terdiam tak tahu nak fikir apa , mungkin dalam telefon diorang ‘surely heard that I’m just cool but’ tapi dalam kepala otak aku ni , aku celaru , aku macam xpercaya apa yang telah berlaku , Hakim ! He is one of my friend, among the best friend , walaupun dia ni selalu digelar ‘really annoying’ bagi kebanyakkan kawan-kawan lelaki sebab selalu bercerita masalah dia pada orang lain (tu tak jadi masalah sangat) dan selalu nak nasihatkan orang , cuma masalahnya tak kena pada situasi dan caranya kadang-kadang . tetapi aku masih pendengar yang setia baginya . dan kini adakah aku hilang seorang kawan yang akan bercerita tentang kisah hidupnya kepadaku ?

Aku telefon Syahromie nak tanya kepastian : Call , OFF lah pulak !
30 minit lepas tu :

“ Assalam’kum , betol ke cerita pasal hakim tu ( aku tanya sbb still ragu2, aku tak percaya ) ”

“ Waalaikumsalam , wey betol ke ? ”

“ Aku tak tahu , aku bru je tahu ”

“ Aku pun baru dapat mesej , betol ke ? ”

“ tulah pasal , aku tahu dari budak-budak ni , nawi bgthu , wan bgthu dia ”

“ Ko try tanya , Nawi aku dah tepon td ”

“ Ko ad num Wan ? ”

“ xde , ko mintak nawi ”

“ ok ”

2 minit Syahromie call balik :

“ Betollah Hakin dah meninggal ”

“ abis ko pg umah dia tak ”

 “ Hah , Nanti , tapi jenazah dia at Seremban lagi dak wan ckap ”

“ Camne ni , dia xccident ke ? ”

“ dia xcddnt at senawang otw nak blik Melaka ”

Mesej by Hafizzudin : “ I’ve lost my friend . ”

Innalillah Wainalillah Hirrahjiun .



………………………………………………………………………………………………………

“ Wey nanti dah kaya jangan lupa belanja aku , banglo ke ? ”

“ Wey nanti aku dah kaya xde hal , aku bagi ko banglo sebijik pun xpe ”

“ Hah , Janji ? "

( Dalam hati : Peh aku main-main je , siap janji-janji bagai ? Alah , xpe bukannya aku de ability pun nak jadi kaya nanti hahaha XD . janji je lah kan . Hah ? tapi nanti kalau aku kaya betol2 knalah aku bagi banglo sebijik at dia kan , risau-risau , rugi-rugi , hahah aku takkan kaya punya ! ) so alamber jawab , “ xde hall ah kim, janji r , aku dah kaya t aku bagi ko banglo sebijik tapi syaratnya , tunggu duit aku dah lebih juta-juta dulu , ahhah , nanti kesian anak bini aku xmakan , kalo dah belikan banglo ko . hahah!  ”

“ hhaha , Okay aku tunggu ”

( sesi perbualan biasa at Petronas Cheng lepas isi minyak moto dia , macam biasa lepas main futsal dia hantar aku balik , Cuma ada time-time kalau aku gaduh ( bengang ngan dia) aku akan naik hasif balik umah lepas futsal , even kadang dia slalu follow gak , walaupun tahu aku marah ngan dia )
………………………………………………………………………………………………………

“ Wey stakat ni bape makwe ko ada ? Kim ”

“ haha bekas 13 , total 14 dah sekarang ”

“ Peh , banyak wey , aku sorang pun xpenah ada lagi , ko amik bahagian aku wey ! ”

“  haha ”

“ btw takpe , makwe ko bkan taste aku , taste aku lain , ahahha nanti2 lah , aku muda lag wey , 19 pun blum , 18 tahun beberapa bulan , ahhh ”

 -form 6 , aku tengah usher-ushar cerita-



“ Aku 18 tahun 4 bulan , muda lagi wey , ko dah 19 kan akim , kau tahu apa yang best jadi muda cam aku ? hah , ”

“ Apa ”

“ Nanti bila dah tua nanti korang yang 19 dah mati dulu , aku belum lagi , al-maklumlah muda kan , ahaha!m ”

“ haha! Muda lah sangat . LOL ”

-at form 6 , lepak-lepak-



“ Cuba bayangkan FINAL DESTINATION berlaku at kita , semua mesti mati kan , tapi aku selamat ”

“ haha , asal plak ko selamat ”

“ Yelah ko macam xtahu plak aku kan sentiasa selamat , bila kereta nak langgar aku , aku mesti sempat elak ! hahah . Orang muda lagikan ”

“ Time ko je mesti selamat kan . aku pun selamat gak wey ”

“ Xde2 , aku sorang je selamat !  sebab aku paling muda , ahaha! ”

-Antara guru kasar aku cer ngan dia -


Peristiwa paling last , aku terkilan sangat! aku nak kuar ngan kawan rapat form 5 aku , Hakim terdengar , n dia bosan nak ikut , aku cakap ngn dia esok datang umah aku , follow je lah pagi tu , then dia mesej aq 11 am lmbt skit , aku dh kuar umah dh time uh , aku tak balas sebab aku tak jadi nak ajak dia , dia lmbt sngt , aku d naik kete dah , sebab aku tak cakap at budak2 perempuan tu semua aku nak ajk hakim , then bdk2 ni nak amik aku pakai kete , aku takut kete penuh , hakim bleh je naik moto , nanti xsdap plak aq sedap2 nek kete , dia naik noto je , kan ? btw ad sebab lain gak aku xjd ajak dia , sebab nanti takut dia plak bikin panas tegur org tak bertempat , dia ni kadang2 nak nasihat org tapi dia msalahnye dia xsdar dia pun de buat jgak bnda2 tu, nanti rosak plak plan ni, xpelah lain kali lah , ajak dia , lepas ni aku cuti sem 2 bulan , kita gathering ramai-2 kita kuar lagi sama2 (fikir aku dalam hati ) , n today lepas dengar cerita ni , aku serba salah , adakah salah aku dia xsempat jumpa 4-5 orang kwn2 f4 dulu ? syufika , fadlin , amirah , umairah , syfika , hasbullah . anis . wan fadhilah T-T .

Kenapa aku rapat ngan dia ? Sebab dia banyak tolong aku :

Jemput aku balik keje DP 1-2pagi sebab bas dh xde , sanggup jmput 
dari Bukit Rmbai even aku duk at Cheng . =) 
Jumaat : (bila aku xblik umah aku sbb xde orang) dia akn jemput 
aku dari ostel , then p umah dia , mandi , makan tgahari at umah dia 
, pg solat jumaat at Masjid Bukit Rambai then baru dia hantar aku p 
umah mak angkat ( Makcik Fairos ngan Pakcik Zulkifli) aku at Bukit 
Rambai , Tmn Rambai Utama .
Bawak aku lepak2 MP , DP slalu , 
Jemput aku futsal ! Hantar aku balik , 
Jemput aku p amik result SPM . walaupun dua-dua 
akhirnya kecewa ngan result , 
Kenalkan aku dengan ramai kawan-kawan baru time main 
futsal , Join Mysoft 2 sama-sama (dia active tapi aku xdpt 
follow sebab aku dh msuk U , ) 
Hantar aku balik time Lower-6 , Upper 6 dah tak sebab aku 
gaduh ngn dia sekejap je =P , btw Time Emergency Hasif 
ngan Azri xde , dia akn hantr aku balik umah dri sekolah .


#Bila Aku tahu dia meninggal kemalangan , aku teringat , yang dia mmg selalu xcdnt , nak pg latihan sukan f5 dia xcdnt , frm 6 xcdnt , hritu pun bru xcdnt , tapi bkn xcdnt truk lah , xcdnt jatuh moto je , tapi aku xpkir sngat bnda2 tu , Cuma kadang2 time naik moto ngn dia , ad gak nasihat dia bwak okay skit , jgn laju-laju sgt , btw aku xrisau sbb moto Wave dia dh lama , xboleh nak speed sgt , utk kebaikkan dia gak , sebab dulu form 6 ayah dia nak belikan diam 135LC tapi dia ckap at ayh dia “ Xpe lah ayah , ayah simpan duit tu , nanti akin nak blajar boleh guna ”
Tapi lepas dia dpat result agk tidak ok , dia suh ayah dia beli moto sebab moto dia naik tu cam dh byk maslah je , tp ayah dia ckp “ Moto ada banyak at umah tu nak beli lain plak ! ” , urmm. Tulah aku slalu cakap at dia “ lain kali sebelum buat keputusan tu pkir baik2 , tanya lah aku dulu ke pasal moto tu , kan dah mnyesal time ayh ko nk belikan ko xnak , ayah ko dh ubah fikiran baru nak mintak , aptb kan ! ”

Perkara yang last aku bincangkan ngan dia adalah , pasal PTPTN yang lambat masuk , Samsung Galaxy Y dia yang baru , Jumlah sebanar Akaun Bank Syahromie , Hasrat dia nak sambung Degree sementara aku nak Sambung Master and nak jemput dia balik Melaka 23 March p majlis perkahwinan akak aku tapi dia ckp tak confirm , dia Cuma ada cuti awal bulan 3 nak blik Melaka , dah dia xsmpat blik =(  , xsempat aku nak promote at dia supaya layan Running Man time ada stress dan bosan .

“ Moto lama tu jugak yang bersama dia waktu xccdnt semalam ,  hurm , dah takdir kan , tak boleh nak elak , Aku akn sentiasa berdoa untuk dia , Perkenalan ini tidak akan aku lupakan , sebaliknya menjadi sebuah pengajaran ! =) ”. Apa yang aku fikirkan sekarang






Gambar-Gambar Terakhir Arwah :

Aku sebagai Sahabat Arwah ingin memohon maaf kepada semua , kawan-kawan dan kenalan kalau arwah ada buat salah , kesalahan lain biarlah jgn diungkit-ungkit , itu adalah urusan dia dgn Allah , Cuma jika urusan antara manusia , Minta jasa baik semua harap diampunkan . Semoga dia ditempatkan dengan orang-orang yang beriman dan bahagia di alam sana , In sha allah ,

Al-Fatihah , Amin .
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...